Kako izabrati reket za tenis

Kako izabrati reket za tenis

Veličina glave reketa za tenis

Veličina glave kod tenis reketa je područje gdje se nalaze žice, što se uglavnom mjeri u square inch (sq in). Kategoriziraju se kao standardna (85-98 sq in), midplus (99-105 sq in) i oversized (106-135 sq inch) veličina glave. Kad pričamo o veličini glave reketa za tenis, pojavljuju se dvije glavne karakteristike: snaga i udarno područje. Generalno gledajući, što je veća veličina, reket pruža više snage. Manje veličine glave pružaju manje snage, no više kontrole. Najlakše je to razumjeti ako se usporedi veličina teniske glave s trampolinom. Što je veći trampolin, više ćete odskočiti. 

Veće glave reketa za tenis dopuštaju loptici da prodre malo više u teniske žice, što pruža veći odskočni efekt, rezultirajući u više snage. Što je manja veličina glave reketa za tenis, potencijal za snagu je manji, no igrači će primijetiti bolju kontrolu tijekom igre. No veličina glave direktno utječe i na udarno područje reketa. Veća površina glave znači manje mjesta za greške prilikom zamaha i veća šansa za kontakt s lopticom.Također, veća površina glave reketa za tenis pruža i veći „sweet spot“. Sweet spot reketa je malo područje u sredini žica koje, kad loptica udari, smanjuje vibraciju reketa i omogućava igraču da vrati lopticu bez mnogo napora. 
 

Koja veličina glave reketa za tenis odgovara kojem igraču? 
 

Općenito gledajući, veće glave reketa su odličan izbor za igrače koji žele ući u svijet tenisa. Ako ste početnik, više će vam odgovarati dodatna snaga koju pruža takav reket. Nakon nekog vremena, naučit ćete kako povećati vlastitu snagu kroz pravilnu formu i tehniku. Također ćete iskoristiti veću površinu za pravilne udarce, budući da mnogo početnika često promašuju lopticu. 
S druge strane, iskusni igrači koji su razvili svoju tehniku bolje će iskoristiti manje teniske glave zbog povećane kontrole reketa. Lakše je rukovati s reketima manjih glava, što koristi iskusnim igračima.
                               

Dužina reketa za tenis

Dužina reketa za tenis je još jedna karakteristika koja varira od reketa do reketa. Teniski reketi za odrasle su uglavnom između 27 i 29 incha dužine. 
Trenutno je 29 incha (73.66 cm) maksimalna dužina koja je dozvoljena u profesionalnom tenisu, kao i u natjecateljskom tenisu. Definitivno najzastupljenija veličina tenis reketa za odrasle je 27 incha.

Juniorski tenis reketi dolaze u sljedećim dimenzijama :
 
19 incha, do 110 cm visine ili do 4 godine
21 incha, od 110 cm do 122 cm visine ili od 4 do 6 godina
23 incha, od 122 cm do 140 cm visine ili od 6 do 9 godina
25 incha, od 140 cm do 152 cm visine ili od 9 do 12 godina
 
Kad se procjenjuju reketi za tenis, 3 kategorije ulaze u diskusiju: dohvat, manevarska sposobnost i snaga. 
Prva i najočitija činjenica je da što je teniski reket duži, on pruža veći dohvat. Veći dohvat znači veća šansa udaranja loptice koja je daleko od vas. Kad se sve uzme u obzir, ova kategorija je moguća razlika između dohvata ili promašaja. 
No što je duži reket, tim se smanjuje manevarska sposobnost. Ako je zamah blizu vas, bit će veći izazov udariti s dužim reketom, i igrači možda neće biti toliko brzi u prilagođavanju reketa za voleje. 
Naposljetku, duži reket pruža igračima veću moć i mogućnost veće snage prilikom udarca teniske loptice, što poboljšava samu snagu reketa.
Mnogi igrači će zavoljeti duže rekete jer pružaju brže, jače i bolje serviranje.
 
Koja je odgovarajuća dužina reketa za tenis za mene?
 
Većina reketa za tenis na tržištu su u kraćoj kategoriji dozvoljenih dužina, s tim da je najčešća dužina 27 incha. No često će proizvođači produljiti dužinu popularnih reketa za pola incha. Uglavnom su varijacije minimalne kod većine reketa koji se danas proizvode, što pomaže igraču da se lakše priviknu na nove rekete. 
Ako želite odrediti koja je najbolja dužina za vas, spomenute informacije vam mogu biti vrlo korisne. Kao kod većine odluka oko teniske opreme, najbolje je izaći na teren s reketom za tenis koji vas zanima i isprobati ga sami.
 • garantirano najniže cijene
  Garantirano najniže cijene

  Mislite da ste našli najbolju ponudu?

  Proslijedite je nama i uvjerit ćemo vas da smo mi najpovoljniji.

 • besplatna dostava za kupnju iznad €67 | 500kn
  Besplatna dostava za kupnju iznad €67 | 500kn

  Dohvati svoje pravo na besplatnu dostavu i uštedi.

  Pravo na besplatnu dostavu ima svaki naručitelj s iznosom većim od €67 | 500kn.

 • brza dostava u hr 24/72h
  Brza dostava u HR 24/72h

  Brzina nam je vrlina. Ne vjeruješ?

  Isporuka kreće isti dan ako je roba naručena do 12 sati radnim danom.
  Vikendom dostavna služba ne radi, u tom slučaju robu šaljemo u ponedjeljak ili prvi radni dan.
   

 • povrat/zamjena unutar 14 dana
  Povrat/zamjena unutar 14 dana

  Predomislili ste se?

  Nema problema, robu slobodno možete vratiti ili zamijeniti. Nećemo vas pitati razlog.
   

 • Europska unija
 • ESIF financijski instrumenti
 • HAMAG BICRO
Krajnji primatelj financijskog instrumenta sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“